Så, kjære butikksjef, skal vi lykkes med det, er alle nødt til å strekke seg lenger og sortere enda litt bedre enn før. Her er noen tips om hvordan du og dine medarbeidere kan nå målet i din butikk.
Motiver medarbeiderne dine ved fortelle dem om sorteringsmålet. Understrek hvor viktig den enkeltes innsats er for at alle skal lykkes sammen.
Få kontroll på hvilke avfallstyper dere har, og hvor store avfallsmengder dere produserer. Det har stor betydning både for valg av kildesorteringsutstyr, og for å redusere avfallskostnadene.
Det skal være lett å kildesortere, men da trengs det riktig utstyr som er plassert slik at det er lett å komme til også. Finn ut hva slags oppsamlingsutstyr dere trenger, og hvor det bør stå. Be gjerne kontaktpersonen din i NG om råd slik at din butikk kan få optimal avfallshåndtering.
Har dere det dere trenger av:
Feilsortering er en vanlig årsak til ekstra kostnader hvis avfallet må sorteres en ekstra gang på avfallsanlegget. Sørg derfor for tydelig merking av alt oppsamlingsutstyr, og på flere språk om nødvendig. Det reduserer sannsynligheten for feil.
Lag klare, enkle regler for kildesorteringen og heng dem opp på veggen i avfallsrommet og andre steder hvor det kastes avfall. NG kan være behjelpelig med utforming av skilt og plakater.
Legg til rette for faste tømmerutiner, men pass på at det ikke blir hentet containere og beholdere som er halvfulle. Det er kostbart både for butikken og miljøet. Bruker du Norsk Gjenvinnings app, kan du enkelt bestille ekstra tømming hvis det skulle bli behov for det også. Hvis butikken din har smarte containere, vil tømmebestilling gå automatisk.
Mangel på opplæring kan være et hinder for å nå planlagte mål. Tenk over hva medarbeiderne dine trenger av kunnskap både for å forstå kildesorteringsmålet, og for å kunne sortere avfallet riktig. Og ikke minst, for at de skal kunne håndtere utstyr på en trygg måte.
Ta dem gjerne med på en fysisk gjennomgang i avfallsrommet når oppsamlingsutstyr og alle skilt er på plass. Vis hvor (og hvordan) de forskjellige avfallstypene skal kastes. Fortell dem hvordan du ønsker at avfallsrommet skal være. Rene og ryddige avfallsrom gjør at folk slurver mindre når de kaster nytt avfall, og gjør det lettere å trives selv når kjedelige oppgaver må gjøres.
Forklar grunnen til at restavfallsbeholderen bør står lengst bort. Restavfall er dyrest å levere. Derfor bør mengden som havner her, være minst mulig. Gå også gjennom bruk av maskinelt utstyr.
Som butikksjef vil du gjennom avtalen få månedlige rapporter som gir deg mulighet til å følge med på utviklingen for avfallsvolum og sorteringsgrad. Del gjerne status med medarbeiderne dine, enten for å rose innsatsen hvis det går bra, eller for å motivere til økt innsats hvis det trengs. Over tid kan rapportene kan også brukes for å iverksette forbedringstiltak. De vil dessuten være et godt grunnlag både i jevnlig og fast oppfølgingsdialog med kontaktpersonen din i NG.
I løpet av året kommer vi til å gjennomføre plukkanalyser i en del av Rema 1000s butikker. I en plukkanalyse blir alt avfall gjennomgått for å se hva som havner i restavfallet (eller i annet sortert avfall). Resultatet her vil gi en god pekepinn på hva slags avfall en eventuelt kan eller bør sortere bedre. En plukkanalyse kan samtidig avdekke hvilke utfordringer som må løses for å forbedre selve sorterings- og avfallsløsningen.
Selv om du og din butikk har fått en egen kontaktperson du kan kontakte ved spørsmål, bestillinger og lignende, kan det være greit å vite at det også finnes en nettbutikk hvor du enkelt kan bestille utstyr dere måtte ha bruk for i kildesorteringsarbeidet.